Klaverjas- en Jokerclub
'Het Laarderwegkwartier'
Opgericht 1956
Kaarthand

Huisregels voor Jokeren

Het spel

Jokerhand

De eerste gever is de persoon links naast de schrijver. Men begint met delen aan de linkerkant. Elke speler krijgt 13 kaarten. Te geven als volgt: 5x2 en 1x3 kaarten. Het restant van de kaarten wordt als "gedekte stok" op tafel gelegd. De gever keert de bovenste kaart ervan om. Het gaat er bij dit spel om wie het eerst al zijn kaarten kwijt is door het uitleggen van combinaties van gelijke kaarten of reeksen van kleur. Men mag pas in een keer optafel, als iedereen een beurt heeft gehad. Degene die niet uit zijn, krijgen strafpunten, te weten: voor elke kaart 1 punt en voor de joker 5 punten. De kaarten moeten aan het einde van het potje open op tafel worden gelegd zodat de schrijver de punten kan noteren.

Combinaties

Als de gever de bovenste kaart van de stok heeft gekeerd mag de speler links beginnen. Hij kan twee dingen doen: de openliggende kaart nemen of een kaart van de stok. De eerste speler mag de openliggende kaart nemen zonder uit te leggen. Neemt hij de gedekte kaart en legt hij een kaart uit zijn hand op de openliggende kaart dan mag de volgende speler deze kaart niet pakken, tenzij hij uitlegt. Dit betekent, dat ingeval de eerste speler een openliggende kaart neemt elke volgende speler de openliggende kaart mag nemen totdat er een tweede kaart bovenop komt. Vanaf dat moment mag men geen kaart van de open stok nemen zonder uit te leggen. Men mag pas uitleggen als men 40 punten heeft verzameld en een geldige combinatie van drie kaarten of meer heeft.

De kaarten hebben de volgende puntenwaarde:

Als een speler eenmaal heeft uitgelegd mag hij ook kaarten aansluiten bij combinaties van zichzelf of tegenspelers. Men mag de joker ruilen, d.w.z. één van uw kaarten op de plaats van de joker leggen en de joker nemen. Deze kaart moet men onmiddellijk uitleggen. Het spel is uit als een van de spelers al zijn kaarten op tafel heeft gelegd in geldige combinaties. Hij moet echter de laatste kaart op de open stok leggen. Een speler die dus geen kaart overhoudt om weg te leggen is niet uit. Na het spelen van de potjes betalen de verliezers € 0.20. De winnaar betaalt niets.

Men wordt geacht zich aan deze regels te houden. Heeft men problemen met het gedrag van andere leden of andere incidenten, ga dan naar een van de bestuursleden. Die zal zich in overleg met andere bestuurleden over het probleem buigen en een oplossing proberen te vinden.

Bij hierboven niet genoemde situaties of problemen beslist de voorzitter in overleg met het bestuur.

© KJC Het Laarderwegkwartier 2014-2022