Klaverjas- en Jokerclub
'Het Laarderwegkwartier'
Opgericht 1956
Kaarthand

Huisregels voor Klaverjassen

Het spel

Hand bij klaverjassen

Men wordt geacht de grondbeginselen van het klaverjassen te kennen te weten, de waarden bij de troefkleur en van de overige kaartkleuren. We spelen Amsterdams met verplicht spelen.

De speler na degene die schrijft begint met geven. We delen als volgt: 3-2-3. De eerste speler na de gever maakt troef, de overige spelers laten de kaarten liggen tot de speler troef heeft gemaakt. Als men troef maakt moet men tenminste 1 troef in handen hebben. Als er verzaakt wordt, wordt er niet meteen geschreven, maar opnieuw gedeeld. Kan men aantonen dat dit met opzet gebeurt, ga dan naar de voorzitter (of één van de andere bestuursleden) en die zal op dat moment beslissen wat er gebeurt. Er wordt dus niet met het mes op tafel gespeeld. Wordt er geconstateerd dat men vals speelt, zal men onherroepelijk van de club verwijderd worden. Als de tweede slag nog open op tafel ligt, mag de eerste slag nog gezien worden, daarna mogen de slagen niet meer gezien worden. Wanneer men een kaart op tafel heeft uitgespeeld, mag men deze niet meer terughalen, liggen is liggen. Behalve als men ziet dat hij/zij verzaakt.

We spelen in principe 3x20 potjes. Als men drie partijen gespeeld heeft, kijkt de schrijver hoeveel partijen iedere speler verloren heeft, en voor ieder verloren spel betaalt men € 0,10. Dus maximaal € 0,30. Komt men in een partij uit op een gelijk aantal punten, dan betaal men alle twee € 0,10.

Men wordt geacht zich aan deze regels te houden. Heeft men problemen met het gedrag van andere leden of andere incidenten, ga dan naar een van de bestuursleden. Die zal zich in overleg met andere bestuurleden over het probleem buigen en een oplossing proberen te vinden.

Bij hierboven niet genoemde situaties of problemen beslist de voorzitter in overleg met het bestuur.

© KJC Het Laarderwegkwartier 2014-2021